Cernătești – Pleșcoi – Rătești – Cislău – Chiojdu – Pleșcoi

Am ajuns zilele acestea în Buzău, în județul în care am mai organizat o ieșire anul trecut. De data asta a fost o incursiune în cerc restrâns cu membrii OȚ pentru a descoperi noi locuri. Printre picături, ne-am clătit puțin ochii cu priveliștile încântătoare din zona vestică a județului, în apropiere de orașul Buzău și vrem neapărat să facem niște recomandări.

Punctul de plecare (și eventual de întoarcere) este comuna Pleșcoi. Da, de-acolo de unde se fac cârnații și de unde vă puteți alimenta pe bunul plac direct de la sursă. Noi nu am încercat, însă magazinele producătorilor sunt bine semnalizate de-o parte și de alta a drumului.

Cernătești

La mică distanță, în comuna Cernătești, se află „Dealul cu lilieci”. Mai exact, cu *Syringa vulgaris. * Adică arbuști de liliac, nu cu liliac – mamiferul. Se pare că multă lume era indusă în eroare de această prezentare și evita locul, în ciuda faptului că indicatorul are o poză cu floarea de liliac. Locul a fost declarat arie protejată în anul 2000, însă nu este foarte promovat. Trebuie gândită foarte bine perioada în care mergeți, pentru că florile se trec repede. De la drumul principal sunt aproape 4 km de urcuș moderat; se poate urca fie la picior, fie cu mașina (care se va prăfui îngrozitor). Rezervația reprezintă, de fapt, o întindere de circa 3 hectare la limita unui versant al dealului, plină de arbuști de liliac parfumat. Vă lăsăm să vă clătiți puțin ochii…

Rătești

Faceți cale-ntoarsă spre Rătești, unde veți găsi Conacul Grigorescu, o casă nobiliară neinclusă în lista monumentelor de patrimoniu, însă reprezentativă pentru stilul arhitectural neoromânesc. Ridicat în 1930 de boierul Constantin Grigorescu, conacul a fost abandonat după cel de-al Doilea Război Mondial. Dependința conacului a fost folosită în perioada comunistă ca garaj sau loc de desfășurare a nunților locale. În 2011, conacul a fost cumpărat de soții Kirschner cu 35.000 de euro; acum clădirea este renovată și repusă în circuitul turistic ca sediu al firmei de turism gastronomic a celor doi soți.

dav dav dav dav

Cislău

Continuați spre Cislău, unde vă recomandăm o oprire la herghelia de cai. Înființată în anul 1894, herghelia găzduiește în prezent peste 250 de exemplare din rasele Pursânge Englez și Gidran. Herghelia oferă, chiar și fără programare, lecții de călărie sau plimbări. Dacă sunteți interesați, puteți chiar achiziționa cai. Sau puteți doar să-i admirați.

Chiojdu

Satul Chiojdu este deosebit de pitoresc și îl recomandăm măcar pentru frumusețea de basm a locurilor. Dacă vă aflați prin zonă, opriți-vă să admirați și trovanții. Găsiți un indicator (singurul) la piciorul podului de fier, iar odată ce l-ați traversat, continuați drumul la dreapta și pe prima uliță la stânga. Veți urca ușor printre case, dând socoteală curcanilor care supraveghează atent “traficul”. La capătul uliței se deschide panorama dealului cu trovanți. Astfel de formațiuni gigant eliptice sau sferice se găsesc în mai multe zone din România. Inclusiv în județul Buzău se mai întâlnesc în zona Ulmet-Bozioru.

La următoarea vizită vom avea pe listă și conacul Casa cu Blazoane. Casa veche de peste două secole a fost renovată și redeschisă spre vizitare în 2015. Umblă vorba-n sat cum că ar fi casa care apare pe bancnota de 10 lei.

Pleșcoi

Cum spuneam, am ales această comună ca punct de plecare, dar și de întoarcere, pentru că aici am înnoptat, la Pensiunea Speranța. Curat, liniște, gazde primitoare, prețuri decente. Pășiți cu încredere!

Dacă ți-au plăcut recomandările noastre, te invităm să ne urmărești aici, pe Facebook, pe Instagram sau pe Twitterși să ni te alături într-una din ieșirile următoare.